Vodka pasta – Penne alla vodka med burrata

af William
Vodka pasta

Vodka pasta – eller penne alla vodka – er en helt fantastisk lækker og nem hverdagsret. Retten er som så mange andre pastaretter oprindeligt fra Italien, men blev meget hurtigt populær i USA i 1980’erne.

Der findes mange versioner af en vodka pasta – du kan lave den med forskellige pastatyper, med eller uden chili, og nogle laver den også med kylling, bacon, ærter, chorizo etc. Jeg er selv mega fan af at toppe retten af med en lækker frisk burrata. Det gør din vodka pasta ekstra cremet, og løfter den fra “bare” at være pasta med tomatsovs til en reel ret.

Det er ret atypisk med en hovedret, hvor der indgår vodka i opskriften. Der skal forsvindende lidt vodka i retten, og alkoholen fordamper under tilberedningen. Så lavet rigtigt, ville jeg uden tvivl turde servere den for mine børn også – er du i tvivl, kan du undlade vodkaen. Grunden til man bruger vodka til denne lækre pastaret, er fordi vodkaen komplimenterer tomater rigtig godt, og er med til at give dem en dyb og sødlig smag.

Vodka pasta

Vodka pasta

Print
Serveringer: 2 Forberedelsestid: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Bedømmelse: 4.6/5
( 27 bedømmelser )

Ingredienser

  • 1 løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • Evt. en halv frisk chili - du kan også sagtens bruge tørrede chiliflager
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 1 tsk. tørret oregano
  • 5 cl vodka
  • 1 dåse hakkede eller flåede tomater
  • Evt. 6-12 cherrytomater, hvis du alligevel har nogle halv-gamle liggende.
  • 1 stk. grøntsagsbouillon
  • En håndfuld frisk basilikum efter humør - jeg bruger ofte en hel plante basilikum.
  • 300 gram rigatoni eller penne pasta
  • 1,5-2 dl piske- eller madlavningsfløde
  • 50 gram parmesanost
  • 1-2 friske burrata
  • Olivenolie
  • Salt
  • Friskkværnet sort peber

Sådan gør du

  1. Hak løg, hvidløg og chili relativt fint - du behøver ikke gøre dig alt for umage, da det hele skal blendes senere.
  2. Kom en god sjat olivenolie på en pande og steg dine løg, hvidløg og chili ved middel varme.
  3. Steg din tomatpuré af sammen med ovenstående.
  4. Skru op for varmen og tilsæt vodka.
  5. Når din vodka er fordampet, tilføjer du dine hakkede eller flåede tomater, cherrytomater og grøntsagsboullion.
  6. Lad din tomatsovs stå og koge lidt ind ved middel varme.
  7. Sæt vand over til din pasta, salt det til det smager som havvand og kog din pasta al dente.
  8. Kog din tomatsovs i 10-30 minutter afhængig af, hvor meget tid du har.
  9. Derefter kan du stavblende din tomatsovs, så den bliver helt homogen. Hvis du foretrækker din tomatsovs rustik, kan du bare springe det her step over.
  10. Når din tomatsovs er blendet, tilsætter du fløde, fintrevet parmesanost, tørret oregano og hakket basilikum.
  11. Kog det i yderligere små 5-10 minutter, så tomatsovsen bliver gennemvarmet med osten og fløden. Husk at røre rundt jævnligt, så parmesanosten ikke brænder på i bunden af panden.
  12. Smag tomatsovsen til med salt og peber.
  13. Når du er tilfreds med smagen, kan du hælde din tomatsovs over din pasta og røre det sammen, mens pastaen tilberedes færdig.
  14. Når pastaen er færdigtilberedt og snasket ind i tomatsovsen, er du færdig.
  15. Anret din vodka pasta i en dyb skål, eventuelt pyntet med en burrata i midten eller revet i store stykker udover pastaen.
  16. Pynt med hele eller hakkede, friske basilikumblade, lidt olivenolie samt salt og peber på din burrata, og voila; den er klar til servering.

Andre læste også