Spaghetti carbonara – eller som i folkemunde bare carbonara – er nok en af de mest kendte og klassiske pastaretter. Den smager fantastisk, er relativt billig at lave – og så er den tilmed faktisk ret ligetil at bikse sammen. Det er den perfekte “hofret” at excellere i, da den er ligeså perfekt til en tirsdag aften, hvor du ikke lige ved, hvad du skal lave, som til når kæresten eller gæsterne kommer forbi en fredag aften.
Det smukke ved carbonara er, at den kun kræver en lille håndfuld ingredienser at kreere. Og så er den super nem at lave, når du får helt styr på teknikken – og også dette lærer vi dig af mestre med denne opskrift.
I og med der blot anvendes få råvarer, er det vigtigt, at du er omhyggelig med at prioritere råvarer i god kvalitet. Hver enkel ingrediens har sin berettigelse i retten, og kan derfor hverken undværes eller erstattes.
Carbonara betyder på italiensk noget i nærheden af “in the manner of coal miners,” hvorfra nogen mener, at retten har fået sit navn. Andre mener, at navnet er opstået på grund af, at de små peberkorn ligner kulstøv. Om ikke andet har carbonara eftersigende en tæt relation til kulminer.
Som ret er spaghetti carbonara simpel. Det betyder, at du hverken skal bruge løg, hvidvin, champignon, piskefløde eller lignende. Hvidløg er i og for sig heller ikke en del af den originale opskrift, men har i de senere år fundet sin vej til de moderne carbonara-opskrifter. Derudover – hvis der skulle være nogen tvivl – er parmesan fra pose/dåse totalt no-go. Friskrevet. Altid.
Du får herunder vores bedste bud på den italienske klassiker: spaghetti carbonara.
Ingredienser
- 400 gram spaghetti
- 3-4 æg
- 100 gram pecorino eller parmesanost - evt. halv/halv.
- 150-200 gram guanciale, pancetta eller almindeligt bacon i høj kvalitet.
- Et fed hvidløg
- Friskkværnet sort peber
Sådan gør du
- Steg din bacon ved medium til høj varme.
- Kog din pasta al dente i letsaltet vand.
- Put æg, friskrevet ost, salt og en masse friskkværnet sort peber i en skål. Rør rundt til det bliver en ensartet masse.
- Hak dit hvidløg i små stykker og smid det på panden, hvor du er i gang med at stege din bacon.
- Når baconen er færdig, slukker du for varmen, og hælder din al dente kogte pasta på panden. Rør rundt og lad det efterfølgende køle ned.
- Når pastaen og baconen er kølet af, hælder du din æggemasse på panden. OBS: Det er vigtigt, du ikke hælder din æggemasse på din varme pasta og bacon. Ægget vil koagulere, og du vil stå med pasta og en omgang røræg.
- Når du har tilføjet din æggemasse, er det vigtigt, du rører rundt og blander det hele sammen - det må ikke få for meget varme. Lige så snart din sammenpiskede ægge-ostemasse har sat sig fast på pastaen til den rigtige konsistens, er du færdig. Det burde ikke tage meget mere end 5 minutter.
- Drys lidt friskrevet ost og friskkværnet sort peber ud over din carbonara.
- Pynt evt. med et par basilikumsblade på toppen og servér.