Risotto er en lækker klassisk hovedret fra det nordlige Italien. Det, at tilberede ris i bouillon, er ikke noget vi danskere typisk gør os i, men derimod en meget udbredt tilberedningsmetode i Italien.
Der findes hundredevis af forskellige versioner af den velkendte risotto. Der er grænser for, hvordan du eksempelvis kan lave en spaghetti carbonara, hvorimod med en risotto er mulighederne er uendelige. Du kan både komme rejer, kylling, svampe, bacon, butternutsquash, asparges, spinat, ærter og hundredevis af andre lækre råvarer i den lækre risret – det er vitterlig kun fantasien, der sætter grænser.
Risotto er en af mine personlige favoritter, når det kommer til nem hverdagsmad. Både fordi det kræver relativt få ingredienser, et fåtal af forskellige tilberedningsmetoder og ikke mindst fordi det er en super smagsfuld ret. Det ikke sagt du ikke også kan byde dine gæster på en lækker hjemmelavet risotto – det kan bestemt også noget.
Mange af råvarerne er nogle, de fleste typisk allerede har i køleskabet eller noget, som kan holde sig i skabet over længere tid.
Og nej, når du laver risotto, kan du ikke bare bruge alminde grød-, basmati- eller jasminris. For en lækker, cremet risotto, der optager en masse smag fra din fond, anbefaler vi altid, du bruger risottoris.
Ingredienser
- 400 gram risottoris
- 3-500 gram svampe - det kan være kantareller, champignoner eller et mix.
- 1 liter grøntsag- og/eller hønsebouillon
- 300 gram frossen spinat
- 400 gram store rejer
- 2 dl hvidvin
- 1 løg - zittauerløg og skalotteløg fungerer begge fint.
- 4 fed hvidløg
- 120 gram friskrevet parmesan
- Chiliflager
- Persille
- 2 spsk. olivenolie
- Friskkværnet sort peber
- Salt
Sådan gør du
- Optø dine rejer dup dem med et stykke køkkenrulle for at fjerne overskydende vand fra optøningen - det er vigtigt, så dine rejer ikke koger, når vi skal stege dem i næste step.
- Steg dine rejer ved høj varme i olie sammen med lidt salt og chiliflager.
- Læg rejerne til side - dem skal vi først bruge til sidst.
- Hak løg og hvidløg fint og kom i en stor gryde.
- Kom olivenolie i en stor gryde og steg dine hakkede løg og hvidløg af ved middel varme.
- Rens dine svampe og skær dem i mundrette stykker.
- Når løgene begynder at blive bløde, kommer du halvdelen af svampene i gryden og lader dem stege med i et par minutter.
- Skru op for varmen, kom dine ris i gryden og steg dem, mens gryden bliver varmere.
- Tilsæt din hvidvin og rør ofte til det er kogt ind og fordampet.
- Herfra skal du gradvist tilsætte en smule (cirka 1 dl ad gangen) af din bouillon og lade det koge ind i risene.
- Nu kan du tilføje din frosne spinat til din risotto, mens du fortsætter processen fra ovenstående step.
- Risene skal koges i bouillonen til de er færdige. Det tager cirka 15-20 minutter. De er færdige, når de er møre, mens de stadig har lidt bid.
- Tilsæt 100 gram parmesan, grofthakket persille, dine stegte rejer og smag til med salt/peber 1 min. inden dine ris er færdige.
- Til sidst steger du den resterende halvdel af dine svampe hårdt af i lidt smør og olie med salt og peber, mens risene simrer færdig.
- Når din risotto har fået en lækker cremet konsistens, kommer du det i en dyb tallerken og pynter med dine stegte svampe og den resterende parmesan.
- Nyd eventuelt din risotto med et lækkert glas hvidvin til.
Tips & Tricks
Det er helt op til dig, hvilke svampe du vil bruge i din risotto - både kantareller, kejserhatte, portobello, bøgehatte, shiitake, Karl Johan såvel som den klassiske champignon fungerer perfekt i en svamperisotto.
Alt du skal vide om risotto
Hvor længe kan risotto holde sig i køleskabet?
Hvor længe din risotto kan holde sig i køleskabet afhænger af hvilke ingredienser, du har brugt. Har du hverken kød eller fisk i din risotto, kan den holde sig i køleskabet i 3-4 dage.
Har du brugt kylling i din risotto, er holdbarheden nede på 2-3 dage, og har du eksempelvis anvendt rejer, er vi helt nede på 1-2 dage.
Er risottoris glutenfri?
Risottoris er som udgangspunkt glutenfri, men læs altid varedeklarationen for at være helt sikker.
Er risotto italiensk?
JA! Risotto er en af de mest klassiske italienske retter, du kan lave. En super simpel og lækker risret, der oprindeligt stammer fra det nordlige Italien.
Hvorfor hedder det risotto?
Navnet risotto kommer fra den italienske oversættelse af ris; “riso”.
Er risotto en hovedret?
Risotto egner sig perfekt til forret såvel som hovedret. Vil du servere risotto til forret, skal du sørge for kun at lave en lille portion, da det er en relativt “tung” ret, der mætter godt. Laver du risotto som hovedret anbefaler vi, at du tilføjer lidt ekstra svampe eller protein i form af eksempelvis kylling eller rejer.
Hvor længe skal risotto koge?
Som tommelfingerregel skal risotto koge i cirka 15-20 minutter. Når du tilbereder dine risottoris, handler det om at koge al bouillonen ind i dine ris, uden de bliver overtilberedte. Din risotto er færdig, når de er møre, men stadig har lidt bid.
Er risotto vegansk?
Som udgangspunkt er risotto ikke en vegansk ret, da du skal bruge parmesan. Bruger du et vegansk erstatningsprodukt til osten og grøntsagsbouillon, kan risotto nemt laves som en 100% vegansk ret.
Er risotto sundt?
Det er svært at sige, hvorvidt en ret er sund. Men som udgangspunkt er risotto ikke en decideret usund ret. Sammenligner vi det med en billig fastfood burger, er risotto klart sundere.
Sundhed er meget subjektivt og afhænger af, hvad man opfatter som sundt. I mine øjne er risotto sundt, hvis du bruger gode kvalitetsråvarer.
I opskriften ovenover får du eksempelvis en masse persille, løg, hvidløg, svampe og protein fra parmesanen.
Man kan også argumentere for, at en ret, der er baseret på et kulhydrat (risene), og hvor der er anvendt ost og hvidvin, ikke er sundt.
Hvilken ost kan man bruge til risotto?
Der skal udgangspunkt bruges friskrevet parmesan til en traditionel risotto. Mellem dig og mig vil jeg sige, at der sagtens kan bruge andre hårde oste som for eksempel pecorino eller grana padano.
Hvilken hvidvin kan man bruge til risotto?
Det er ikke super afgørende, hvilket vin du bruger til din risotto. Du kan sagtens bruge en billig hvidvin, du har på lager. Mit bedste råd er at navigere uden om “søde hvidvine”, og derimod gå efter en tør hvidvin.
Hvordan smager risotto?
Risotto skal gerne have en lækker dyb, cremet smag, der reflekterer de råvarer, du har i din risotto. Det er en ret, der er opbygget omkring ris, som er beriget med en masse smag fra din bouillon, råvarer, hvidvin og ost.