Cuba Libre – nok bedre kendt som rom og cola i folkemunde – er en meget klassisk drink. Det er en af de drinks, der nærmest ikke behøver en opskrift, og som de fleste typisk sjusser sig frem til, når de laver den.
Men nogle gange er det også meget rart at lave en drink, hvor man ikke skal have målebæret og alle køkkenremedierne i brug – ikke desto mindre kan det også være godt med nogle blandingsforhold, man kan læne sig op ad.
Cuba Libre stammer oprindeligt fra Havana i Cuba, og blev “opfundet” tilbage i starten af 1900-tallet. “Cuba Libre” kan oversættes direkte til “Befri Cuba” på spansk, og kommer efter sigende fra landets uafhængingshedsbevægelse.
Fordi det er så enkel en drink at lave, er det vigtigt, man kredser om de råvarer, man bruger i sin Cuba Libre. Det er svært at overdøve smagen af eksempelvis en dårlig rom eller en billig cola. Derfor er mit klare råd, at gå med Coca-Cola (her kan du sagtens bruge Coca-Cola Zero, hvis du vil spare på kalorierne) og en kvalitetsrom til i hvert fald et par hundrede kroner.
Er du nogensinde i Cuba, bliver du nødt til at prøve en Cuba Libre – jeg har ikke selv prøvet den on location, men kunne forestille mig, det giver drinken en ekstra dimension.
Udover den klassiske Cuba Libre, findes den faktisk også i andre variationer, som eksempelvis “Cuba Libré de Ron”, som er med tequlia i stedet for rom, og ikke mindst “Cuba Libré de Vodka”, som navnet også indikerer; er med vodka.
Herunder får du vores bedste opskrift på en klassisk Cuba Libre.
Ingredienser
- 5 cl rom
- 1,5 dl cola
- En kvart lime
- En håndfuld isterninger
Sådan gør du
- Find et pænt - og gerne afkølet - glas.
- Put en håndfuld isterninger i et glas.
- Hæld derefter rom og cola i glasset.
- Pres lidt af saften fra din limeskive ned i glasset, rør forsigtigt rundt, og læg limeskiven på toppen af drinken som pynt.