Du har helt sikkert hørt om C-vitamin som værende lidt af et mirakelmiddel — og med god grund. Her er nemlig tale om et vitamin, som ikke nok med at være helt uundværligt for vores almindelige sundhed også har adskillige fordele for alt fra flottere hud og stærkere immunforsvar til helt vitale funktioner som nervesystemet og psyken. Her fortæller vi dig, alt du skal vide om dette helt essentielle vitamin — og hvordan du sikrer dig at få nok af det.
C-vitamin i korte træk
Ganske kort er C-vitamin et antioxidant, som er nødvendigt for mennesker. Modsat andre dyr, danner mennesker ikke selv stoffet ascorbinsyre, som er den lægelige betegnelse for C-vitamin. Vi er derfor nødt til at få tilstrækkeligt C-vitamin gennem kosten – og eventuelt suppleret gennem kosttilskud.
Hvad er C-vitamin godt for?
Som sagt har Vitamin C en lang række positive effekter for krop og sind. Her vil vi gennemgå netop hvilke.
Når du indtager C-vitamin – både gennem fødevarer og kosttilskud – bidrager det til følgende:
- Dannelse af kollagen (heraf understøttelse af en den normale funktion i huden, brusk, knogler og tænder).
- Nervesystemets normale funktion.
- Normal psykisk funktion.
- Kroppens optagelse af jern.
- Dannelse af hormonerne noradrenalin og adrenalin.
- Mindskelske af træthed og udmattelse.
- Stærkere immunforsvar og beskyttelse mod blandt andet vira og bakterier.
- Beskyttelse af cellerne mod oxidativt stress.
- Dannelse af aminosyrer.
Hvad skal man være opmærksom på med C-vitamin?
Der vil for de færreste være nogen grund til bekymring ved at indtage C-vitamin som kosttilskud. Det er som udgangspunkt primært personer, som enten har dårlig eller nedsat nyrefunktion, eller som bliver dialyseret, der bør være opmærksomme, før de begynder at indtage dette vitamin som ekstra tilskud udover den sædvanlige kost.
Der findes i skrivende stund ikke konkret evidens, der påpeger et direkte forhold mellem højt indtag af C-vitamin og øget risiko for nyresten. Dog anbefales det – for at være på den sikre side – at man undgår kosttilskud med vitaminet, hvis du tidligere har haft nyresten.
Hvad er C-vitamin?
Du har med garanti hørt om C-vitamin, før du landede på denne side. Hvad du måske ikke vidste, er, at C-vitamin faktisk også har et noget mindre folkeligt navn, nemlig askorbinsyre.
Når du køber vitaminpiller – eller kosttilskud med C-vitamin – er stoffet heri ofte kaldet askorbat. Mennesker kan, modsat dyr, ikke selv danne stoffet, og vi er derfor nødt til at indtage det gennem kosten eller som supplement gennem kosttilskud.
Man optager dette vitamin gennem jejunum, som det hedder på latin. Er du heller ikke flydende i latin, er det bare navnet på den del af tyndtarmen, der starter tættest på mavesækken.
Er man en normal, sund og rask mand eller kvinde, anslås det, at der befinder sig cirka 1,5 gram C-vitamin i kroppen under normale omstændigheder.
Askorbinsyre spiller en meget vigtig rolle i vores krop. Stoffet virker blandt andet som hjælpestof for flere enzymer, som tidligere nævnt bidrager til dannelse af kollagen.
C-vitamin i mad
Der findes et væld af fødevarer, der indeholder C-vitamin. Du kan nærmest ikke undgå at indtage C-vitamin på daglig basis – og da slet ikke, hvis du indtager en nogenlunde sund og varieret kost.
Du finder C-vitamin i næsten alle frugter og grøntsager. Som tommelfingerregel siger man, at jo friskere det grønne er, desto højere koncentration af C-vitamin vil fødevaren indeholde. Endvidere finder du også vitaminet i mindre grad i mælk, kød, fisk og diverse frø. Du skal dog være opmærksom på, at C-vitamin bliver nedbrudt ved opvarmning, kogning og stegning. Dette gælder ligeledes ved nedfrysning og konservering.
10 fødevarer med højt naturligt indhold af C-vitamin
Hyben | 840 mg/100g |
Tørrede korianderblade | 567 mg/100g |
Persille | 308 mg/100g |
Solbær | 181 mg/100g |
Grønkål | 169 mg/100g |
Rød peberfrugt | 163 mg/100g |
Peberrod | 152 mg/100g |
Citronskal | 129 mg/100g |
Broccoli | 117 mg/100g |
Appelsin | 54 mg/100g |
C-vitamin som tabletter
C-vitamin som tabletter er den mest almindelige måde at supplere indtaget af vitaminet på. Solaray er kendte for at lave vitaminer i tabletform i høj kvalitet – deres C-vitamintilskud er ingen undtagelse.
C-vitaminen fra Solaray frigives i to tempi for at optimere optagelsen bedst muligt. 50% frigives med det samme, og de resterende 50% frigives over 12 timer, så kroppen “aldrig” mangler C-vitamin. Hver kapsel indeholder 500 mg C-vitamin, 100 mg ascorbinsyre og 130 mcg acerolafrugt.
C-vitamin som liposomal
C-vitamin som liposomal er blevet mere og mere populært de seneste par år. Her er mængden af C-vitamin indkapslet i såkaldte liposomer. En liposom kan beskrives som en lille fedtbobbel, der optimerer transporten af eksempelvis vitaminer ud til kroppens celler. De har desuden en positiv effekt på optagelsen af vitaminet og forekommer naturligt, når lecithin og vand blandes.
Kort sagt: liposomal C-vitamin hjælper kroppen med at optage dine vitaminer hurtigere og mere effektivt.
Vi anbefaler, at du vælger den fra Natur-Drogeriet. De blev stiftet tilbage i 1975 af Dr. Axel O. Hansen og har lige siden og til den dag i dag produceret helsekosttilskud, hvor kvalitet er i højsædet.
C-vitamin som serum
Som du måske allerede ved, har C-vitamin en positiv effekt på din hud. Ole Henriksens Truth Serum er en lækker ansigtsserum fyldt med vitaminer – primært C-vitamin. Denne serum har en ekstremt høj og koncentreret indhold af C-vitamin, som hjælper med at udglatte linjer og rynker samt forbyggelse heraf.
Denne serum fugter, nærer og beskytter din hud som en slags skjold mod luftens forurening. Ved dagligt brug får du en smuk og ungdommelig glød. Og vigtigst af alt, er den selvfølgelig uden parabener, sulfat og ftalater.
C-vitamin som pulver
Har du ikke lyst til at indtage dit daglige skud C-vitamin gennem kapsler, har Natur-Drogeriet også lavet et vitamintilskud i pulverform. Denne variant er ideel for dig, der ikke bryder dig om at sluge tabletter.
Den har samme effekt som de andre varianter, men skal blot blandes op med væske. Det kan være i din morgenjuice, en smoothie eller i noget så simpelt som et glas vand.
C-vitamin mangel – det skal du være opmærksom på
C-vitamin har i folkemunde været anset som et mirakelmiddel uden lige til forebyggelse af forkølelse. Der er dog ikke nogen decideret evidens, der beviser, at risikoen for forkølelse skulle mindskes af at indtage C-vitamin. Dog kan der være en korrelation mellem hyppigheden af forkølelser og indtag af C-vitamin kombineret med stærk fysisk aktivitet.
Er du i tvivl om, hvorvidt du har mangel på C-vitamin i kroppen, kan du få taget en blodprøve hos lægen. Hos børn kan man ved hjælp af røntgenbilleder af knoglerne afsløre en sådan mangel.
Hvilke bivirkninger har for meget C-vitamin?
Som tidligere nævnt er den anbefalede daglige dosis af C-vitamin for voksne mænd og kvinder 75 milligram i døgnet. Er du gravid eller ammende, anbefales det at øge indtaget til henholdsvis 85 og 100 milligram i døgnet.
Generelt set skal der en meget stor mængde af C-vitamin til for, at du eksponeres for bivirkninger forsårsaget af dit indtag. Ved et “for stort” indtag vil det overskydende vitamin blot blive udskilt gennem urinen. Spiser du din C-vitamin gennem din daglige kost og rigtige fødevarer, er der ingen konsekvenser pånær det faktum, at du ikke vil optage den overskydende C-vitamin.
Gennem store doser af C-vitamin fra kosttilskud, kan du risikere at opleve gener i form af kvalme og diarré.
I den anden ende af grøften vil du efter flere måneder med en kost uden C-vitamin med stor sandsynlighed udvikle mangelsygdommen skørbug.
C-vitamin under graviditet
Du kan sagtens tage C-vitamintilskud under din graviditet og amning. Det er dog vigtigt, at du følger doseringsanvisningerne, og oplever du ubehag, bør du konsultere din læge.
Vær dog opmærksom på, at der anbefales et højere dagligt indtag af C-vitamin for gravide og ammende.
C-vitamin og jern
Stort set alle kosttilskud med jern, indeholder ligeledes C-vitamin. Grunden er, at C-vitamin bidrager til optagelsen af jern.
Det anbefales derfor, at du indtager C-vitamin – enten som kosttilskud eller fødevarer – når du spiser jerntilskud eller fødevarer med højt indhold af jern.